Reinsdyrfilet med bakte beter

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Saftig og mør reinsdyrfilet med smakfulle bakte beter og deilig mandelsmør. Nam!

Ingredienser

porsjoner
  • 800 g ytrefilet av reinsdyr
  • 2 ss smør til steking

Bakte beter:

  • 150 g gulbete
  • 150 g polkabete
  • 150 g rødbete
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 1 ss hakket frisk timian
  • 0,5 stk. sitron

Mandelsmør:

  • 100 g smør
  • 50 g grovhakkede mandler

Slik gjør du

  1. Legg kjøttet i romtemperatur i minst en halv time. Skjær om nødvendig vekk alle hinner.
  2. Skrell beter og skjær i jevnstore båter. Legg i en ildfast form og tilsett olje, timian og hvitløk. Skjær sitron i skiver eller båter og legg dem i formen. Bland godt. Krydre med litt salt og pepper. 
  3. Varm stekeovnen til 200 °C. Sett formen midt i ovnen i ca. 30 minutter, eller til betene er gylne og møre.
  4. Del om nødvendig kjøttet i passe store stykker. Varm en stekepanne og ha i smør. Når smøret slutter å bruse er det varmt nok til å legge i kjøttet.
  5. Brun kjøttet på begge sider og krydre med salt og pepper. Senk temperaturen og la kjøttet ettersteke i 3-4 minutter. Bruk gjerne steketermometer for å oppnå ønsket kjernetemperatur. La kjøttet hvile noen minutter før det serveres.

Reinsdyrfileten er lite stekt på 53-55 °C, medium på 60 °C, medium pluss på 65-70 °C og gjennomstekt på 75 °C. 

  1. Lag nøttesmør. Smelt smør i en stekepanne og la det bli nøttebrunt uten å bli brent. Bland inn grovhakkede mandler.
  2. Skjær reinsdyrfileten i ca. 2 cm skiver på skrå og anrett på tallerken sammen med de bakte beter og nøttesmør. Pynt eventuelt med litt firsk timian.