Reinsdyrfilet med pastinakkpuré og nøttesmør

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Når du skal kose deg litt ekstra er en mør reinsdyrfilet med fløyelsmyk pastinakkpuré og nøttesmør midt i blinken!

Ingredienser

porsjoner
  • 800 g ytrefilet av reinsdyr , eventuelt indrefilet, mørbrad eller flatbiff
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 2 ss smør eller margarin til steking

Pastinakkpuré:

  • 1 kg pastinakk
  • 50 g smør
  • 1 dl kremfløte eller matfløte

Stekt pastinakk:

  • 250 g pastinakk
  • 2 ss smør til steking
  • 1 ts sukker

Nøttesmør:

  • 100 g smør
  • 50 g grovhakkede hasselnøtter

Slik gjør du

  1. Skrell pastinakk og kutt i grove biter. Kok bitene møre i en kjele med vann. 
  2. Krydre kjøttet med salt og pepper.

  1. Brun det godt på alle sider i en stekepanne med margarin, og legg det over i en ildfast form.

  1. Stikk inn et steketermometer og stek i ovn på 125 °C. Kjøttet er medium stekt ved 60 °C. Ønsker du kjøttet mer stekt lar du det stå i ovnen litt lenger, ved 75 °C er kjøttet gjennomstekt. La kjøttet hvile litt før du skjærer i det. Les mer om hvordan steke reinsdyrfilet her.
  2. Hell vannet av pastinakken, la dem dampe seg litt tørre i kjelen og bruk en stavmikser eller hurtigmikser til å kjøre den til en glatt mos. Rør inn smør og melk. Om du vil ha en ekstra jevn og fin puré, klem puréen gjennom en sikt, 1-2 ganger. 
  3. Skrell pastinakk til steking. Del dem i lange, tynne staver. Ha smør i en varm stekepanne, ha i pastinakken og dryss over sukker og salt. Stek dem til de er møre og har fått en fin, gyllenbrun farge.
  4. Lag nøttesmør. Smelt smør i en varm stekepanne, og la det bli nøttebrunt. Ha i grovhakkede hasselnøtter.

Anrett reinsdyrfilet på tallerkener med pastinakkpuré, stekt pastinakk og nøttesmør. Pynt gjerne med litt frisk timian eller andre urter.