Risotto med reinsdyr

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Har du kokt en god reinsdyrkraft, så kan vi anbefale å lage en risotto med et stykke reinsdyrkjøtt på toppen. En nydelig middag med masse smak.

Ingredienser

porsjoner
  • 600 g mørbrad av rein
  • 1 ss smør

Risotto:

  • 1 stk. løk
  • 2 ss olivenolje
  • 10 g tørket sopp
  • 3 dl arborioris (risottoris)
  • 2 dl hvitvin
  • 5 dl reinsdyrkraft eller viltkraft
  • 100 g frisk spinat
  • 2 ss hakket frisk timian

Slik gjør du

  1. Ha salt og pepper på reinsdyrmørbraden. Stek kjøttet i en stekepanne med smør på høy varme til du har fått en fin stekeskorpe på begge sider.
  2. Legg kjøttet over i en ildfast form og sett inn steketermometer. Stek så kjøttet videre i ovnen på 125 °C til kjernetemperaturen er 60 °C (medium). La kjøttet hvile i 10 minutter etter at det er stekt.
  3. Finhakk løk. 
  4. Varm olivenolje i en vid kjele og fres løken på middels varme til den er myk og blank.
  5. Grovknus soppen med fingrene ha den i gryten sammen med ris. Fres alt til risen er blank. Tilsett vin og la det koke til det meste av væsken er borte. Rør kontinuerlig med en slikkepott.
  6. Tilsett ca. 1/3 i risottoen. Kok til kraften er absorbert og fortsett å spe med kraft, litt etter litt til alt er tilsatt og risen er ferdig. Den skal fortsatt ha litt tyggemotstand.
  7. Tilsett spinat og timian. Smak til med salt og pepper.
  8. Den ferdige risottoen skal være kremete og bløt som en grøt, og flyte litt utover tallerkenen når du serverer den. Er den for tykk, kan du røre inn litt mer kraft eller vann.

Legg risottoen på en tallerken og server med skiver av mørbrad. 

Kokt ris og pasta kan inneholde bakteriesporer av bacillus cereus som overlever i høy temperatur. Når temperaturen synker, vil bakteriesporene spire og begynne å formere seg. Disse bakteriene vil kunne produsere giftstoffer som verken lukter eller smaker, og som ikke forsvinner ved oppvarming. Når bakteriene har fått formere seg lenge nok, vil giftstoffene kunne føre til alvorlig matforgiftning og i verste fall død. Om ris og pasta blir tatt vare på riktig måte, er det ingenting i veien for å spise restene seinere. Avkjøl helt og sett restene i kjøleskapet. Da vil det være helt trygt å varme dem opp neste dag.