Røkt svinekam med potetgrateng
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Helstekt røkt svinekam servert med potetgrateng og rødkål-slaw er deilig vintermat med mye smak. Beregn minst 300 gram røkt svinekam pr. porsjon, siden mye går bort i bein.
Ingredienser
porsjoner
-
1,5 kg røkt svinekam -
1 ts kvernet pepper -
2 dl vann
Rødkål-slaw:
-
200 g rødkål -
0,5 ts salt -
1 stk. rødløk -
2 ss majones -
3 ss lettrømme -
0,5 ts kvernet pepper -
1 ss finhakket frisk timian
Potetgrateng:
-
600 g mandelpotet -
2 ss smør -
1 dl melk -
0,5 ts salt -
0,25 ts pepper -
100 g revet ost , velg gjerne Gruyere
Slik gjør du
- Krydre svinekammen med pepper og legg den i en langpanne eller ildfast form. Hell kokende vann i formen og stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av svinekammen.
- Sett svinekammen i ovnen på 125 °C. og stek til termometeret viser 74 °C. Dette tar 2-3 timer, avhengig av størrelse på kammen. La svinekammen hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i den.
- Bruk en skarp kniv eller ostehøvel og skjær rødkål i fine strimler. Ha strimlene i en bolle og strø på salt. Bruk gjerne gummihansker på hendene og gni kålen sammen med saltet, slik får du en noe mykere rødkål. Hell av eventuelt vann som samler seg i bunnen av skålen.
- Del rødløk i to på midten, skjær den i tynne skiver og bland inn i rødkålen. Bland de øvrige ingrediensene i en bolle for seg, og deretter inn i kålblandingen. La gjerne rødkål-slawen stå i kjøleskap frem til servering.
Når du skal skjære kjøttet fra beinet kan det være lurt å holde godt i selve kjøttdelen. Bruk en skarp kniv og før den med lange snitt langs kambenet. Følg kambenet hele veien frem til du har løsnet kjøttet helt fra beinet.
- Skrell poteter og kok dem møre i en kjele med usaltet vann. Sil av vannet, og damp potetene tørre. Mos potetene og rør inn smør og melk. Ha mosen over i en ildfast form, strø over revet ost og sett i stekeovnen for gratinering.
Gratinering bør gjøres rett før servering. Dette gjør du enkelt ved å sette stekeovnen på 250 grader med overvarme eller med grillfunksjon. Pass godt på, og avslutt gratineringen når osten har smeltet og fått en fin gyllen farge.