Sellerirotpuré med basilikum
- Tid
- 20–40 min
- Vanskelighetsgrad
- Enkel
Denne pureen med lekker grønnfarge og smak av både selleri og basilikum lyser opp på bordet og kan serveres som en lun dipp til grønnsaker eller brød, eller som tilbehør til de fleste retter med kjøtt eller fisk.
Ingredienser
porsjoner
-
800 g ferdig skrelt sellerirot -
2 båter hvitløk -
1 dl kremfløte eller matfløte -
1 ts salt -
0,5 ts kvernet pepper -
1 potte frisk basilikum med stilker -
0,5 dl olivenolje -
2 ss ristede sesamfrø
Slik gjør du
- Skrell sellerirot og kutt i mindre biter. Kok selleri og hvitløk i usaltet vann til det er mørt. Hell av kokevannet, sett kjelen tilbake på plata og damp bitene tørre. Pass på at det ikke svir seg.
- Mos selleriroten med stavmikser eller hurtigmikser. Tilsett fløte. Kjør maskinen til du har en jevn puré og smak til med salt og kvernet pepper.
- Dypp basilikumen raskt i kokende vann og ha den deretter direkte over i iskaldt vann. Klem ut så mye væske ut av bladene som mulig. Kjør basilikumblader og olje til en fin puré med stavmikser eller hurtigmikser. Passer den eventuelt gjennom en finmasket sil for å få ut grove biter.
- Bland pureen inn i persillerotmosen.
- Hell sellerirotpureen over på et fat og bre den utover. Drypp olivenolje på og dryss sesamfrøene over rett før servering.
Ristede sesamfrø:
Ha sesamfrøene i en tørr stekepanne og rist dem over høy varme til de har blitt vakkert gylne.
Denne retten kan også lages med andre rotgrønnsaker som pastinakk, gulrot eller jordskokk. Varier smaken ved å bruke andre friske urter, for eksempel frisk koriander, kjørvel, persille eller dill.