Semlor

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Vil du prøve svenske semlor til fastelavn? Dette er den svenske varianten av de kjente fastelavnsbollene, er fylt med deilig mandelfyll og toppet med pisket krem!

Ingredienser

1  porsjoner

Bolledeig:

  • 100 g smør
  • 600 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ts malt kardemomme
  • 3,5 dl melk
  • 1 stk. egg
  • 1 pk gjær

Tilbehør:

  • 1 pk makronfyll
  • 1 stk. egg til pensling
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss melis

Slik gjør du

  1. Kutt smør i terninger.
  2. Ha hvetemel, sukker, bakepulver, kardemomme, melk og egg i en bakebolle, og smuldre i gjæren.

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

  1. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter. 
  2. Tilsett smøret og elt deigen videre i ca 10 minutter, til deigen blir myk og elastisk. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.  
  3. Dekk til deigen og la heve i ca. 45 minutter til dobbel størrelse. 
  4. Del deigen i like store emner, ca. 12 boller av en porsjon deig. Trill emnene til runde boller og sett dem en på bakepapirkledd stekeplate.
  5. Dekk til bollene og la dem etterheve i ca. 30 minutter til omtrent dobbel størrelse.
  6. Lag makronfyll etter anvisning på pakken mens bollene står til heving.
  7. Pensle bollene med sammenvispet egg.
  8. Stek dem midt i ovnen på 225 °C i ca. 10 minutter eller til de er gylne. Avkjøl på rist.
  9. Pisk fløten til luftig krem.
  10. Skjær et lite trekantet lokk av toppen på bollene. Ta ut litt av innmaten. Fyll opp med makronfyll eller marsipan, deretter krem og legg på lokket.
  11. Sikt melis over bollene og server med en gang.
Når deigen eltes stiger temperaturen. Sjekk underveis slik at deigen ikke «går varm». Optimal deigtemperatur er mellom 24-26 °C, og deigen bør ikke overstige 37°C. Blir deigen for varm kan gjæren "dø", og deigen vil ikke heve som den skal.