Smuldrepai med epler

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Smuldrepai med epler er en enkel og elsket klassiker i den norske eplehøsten. Server med hjemmelaget vaniljesaus eller en klatt créme fraîche, og nyt de friske, norske eplene i søt innpakning!

Ingredienser

8  porsjoner
  • 1 kg eple
  • 1 ss vann
  • 100 g sukker

Smuldre-topping:

  • 100 g hvetemel
  • 100 g smør
  • 50 g lettkokte havregryn eller 4-korn frokostblanding
  • 100 g sukker

Slik gjør du

  1. Skrell eplene, ta ut kjernehuset og skjær eplene i terninger.
  2. Ha eplebitene i en kjele eller stekepanne og tilsett vann og sukker.
Tips: Smak gjerne litt på eple og vurder hvor mye sukker du trenger å tilsette. Er eplet veldig søtt så kan du med fordel redusere sukkermengden.
  1. Fres eplebitene i 5-6 minutter, til de begynner å bli myke, og sukkeret har smeltet helt.
  2. Hell eplebitene over i en paiform eller annen ildfast form.
  3. Smuldre mel og smør med fingrene eller i hurtigmikser. Tilsett havregryn eller 4-korn og sukker og bland godt. Dryss blandingen jevnt over eplebitene.
Tips: Prøv deg fram med krydder i smuldre-toppingen. Kanel, ingefær, muskat og kardemomme er alle gode krydder som passer sammen med epler, og som vil sette særpreg på paien. Hakkede nøtter kan også blandes inni smuldre-toppingen.
  1. Plasser formen midt i ovnen på 200 °C og stek paien i 30-35 minutter, til toppen er gyllen og sprø.

Server smuldrepaien varm eller lun med hjemmelaget vaniljesaus, creme fraiche eller råkrem.