Smuldrepai med epler
- Tid
- 40–60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Smuldrepai med epler er en enkel og elsket klassiker i den norske eplehøsten. Server med hjemmelaget vaniljesaus eller en klatt créme fraîche, og nyt de friske, norske eplene i søt innpakning!
Ingredienser
8 porsjoner
-
1 kg eple -
1 ss vann -
100 g sukker
Smuldre-topping:
-
100 g hvetemel -
100 g smør -
50 g lettkokte havregryn eller 4-korn frokostblanding -
100 g sukker
Slik gjør du
- Skrell eplene, ta ut kjernehuset og skjær eplene i terninger.
- Ha eplebitene i en kjele eller stekepanne og tilsett vann og sukker.
Tips: Smak gjerne litt på eple og vurder hvor mye sukker du trenger å tilsette. Er eplet veldig søtt så kan du med fordel redusere sukkermengden.
- Fres eplebitene i 5-6 minutter, til de begynner å bli myke, og sukkeret har smeltet helt.
- Hell eplebitene over i en paiform eller annen ildfast form.
- Smuldre mel og smør med fingrene eller i hurtigmikser. Tilsett havregryn eller 4-korn og sukker og bland godt. Dryss blandingen jevnt over eplebitene.
Tips: Prøv deg fram med krydder i smuldre-toppingen. Kanel, ingefær, muskat og kardemomme er alle gode krydder som passer sammen med epler, og som vil sette særpreg på paien. Hakkede nøtter kan også blandes inni smuldre-toppingen.
- Plasser formen midt i ovnen på 200 °C og stek paien i 30-35 minutter, til toppen er gyllen og sprø.
Server smuldrepaien varm eller lun med hjemmelaget vaniljesaus, creme fraiche eller råkrem.