Steambuns med lam

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Asiatiske steambuns eller bao fylt med lammekjøtt og friske grønnsaker er en liten lekkerbisken. Vi har brukt lammeskav i våre buns, men her er mulighetene mange. Har du for eksempel rester av lammestek, er jo det perfekt.

Ingredienser

10  porsjoner
  • 0,5 pose tørrgjær
  • 0,5 ts sukker
  • 2 ss lunkent vann
  • 325 g hvetemel
  • 2,5 ts sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 0,25 ts natron
  • 0,5 ts salt
  • ca. 4 dl yoghurt naturell

Lammeskav

  • 400 g lammeskav eller rester av lammestek
  • 0,5 stk. løk
  • 2 ss nøytral olje
  • 1 dl hoisinsaus
  • 4 ss soyasaus

Til servering

  • 1 stk. gulrot i tynne strimler
  • 1 stk. rødløk i tynne skiver
  • 1 stk. rød chili
  • 0,5 potte frisk koriander
  • saft av 1 stk. lime

Slik gjør du

  1. Rør sammen gjær, litt av sukkeret og vann i et målebeger eller et glass. La blandingen stå i 5 minutter, til det begynner å skumme.
  2. Bland sammen mel, resten av sukkeret, bakepulver, natron og salt i en bolle. Hell gjærblandingen og yoghurt naturell i bollen med mel og elt alt godt sammen i en kjøkkenmaskin på middels høy hastighet, ca. 5 minutter. Dryss over litt mer mel underveis hvis deigen er klissete. Når deigen er ferdig skal den være myk og elastisk, og ikke klebe seg til hender eller eltekrok. Dekk til bollen og hev deigen til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.
  3. Del deigen opp i emner på ca. 30 gram, og trill emnene til boller. Legg bollene på et bakepapirkledd brett, legg over et klede og hev bollene i 20 minutter.
  4. Gni benken med noen dråper olje og kjevle bollene ut til små ovale leiver, ca. 15 cm. Vær nøye med at de resterende bollene hele tiden er dekket av plast, så de ikke tørker på overflaten. Pensle den ene halvdelen av ovalen, fold den andre halvparten over, og sett bollen over på et bakepapirkledd stekebrett. Ikke klem dem sammen. Dekk med plastfolie, og hev til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.
  5. Damp bollene i en dampovn på 100 % damp i ca. 4 minutter, eller damp dem i en bambussteamer over en kjele med litt vann. Du kan også dampe dem i en kjele eller i en stekeovn om du ikke har dampovn eller bambussteamer. I kjele: Kok opp en ½ liter vann i en kjele, og sett en potetrist over vannet. Plasser en flat tallerken på potetristen og legg 5-6 boller med papiret oppå tallerkenen. Sett på lokk, og la bollene dampe på sterk varme i 10-12 minutter. Fortsett til alle er dampet. I stekeovn: Skru stekeovnen på 90-100 °C. Fyll en langpanne med vann og sett den nederst i stekeovnen. Legg steambuns-bollene på et bakepapirkledd stekebrett og sett dem inn i stekeovnen når vannet har begynt å dampe. Damp bollene i ca. 30 minutter.
  6. Bruker du rester av lammestek, så skjær kjøttet i tynne skiver.
  7. Varm en stekepanne med olje og stek løken til den er myk og blank. Tilsett lammekjøttet og stek videre til det begynner å bli gyllent. Bland inn hiosinsaus, soyasaus og limesaft og smak til med salt og pepper.
  8. Fyll steambunsene med strimler av gulrot og løk og tynne skiver av chili, og topp med lammeskav og frisk koriander.

Steambuns kan godt lages ferdige i god tid. Skal de ikke serveres med en gang, kan de varmes over damp i 2-3 minutter før servering. Du kan også fryse dem. Tin dem og varm dem over damp i 5-6 minutter før servering.

Steambuns kan også kjøpes i velassorterte matbutikker og asiatiske matmarkeder. Da kalles de også bao.

I denne retten kan du godt bruke rester av lammestek. Skjær restekjøttet i biter, og følg oppskriften som beskrevet.