Sylteagurk

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

September er sesong for ferske, små sylteagurker. Det tar litt tid å lage dem, men prosessen er veldig enkel, og resultatet er knallgodt! Husk at laken alltid skal være kald når den helles over agurkene, ellers blir de myke.

 

Ingredienser

porsjoner

Til ca. en halv kilo ferdige agurker trenger du:

  • 1 kg sylteagurk
  • 100 g salt
  • 1 l eddik, 7 %
  • 250 g sukker
  • 1 ss sennepsfrø
  • 4 stk. laurbærblad
  • 8 stk. hel nellik
  • 6 stk. krondill

Slik gjør du

  1. Skyll sylteagurkene godt i rennende vann for å få vekk all sand og jord. Bruk en spiss kniv og stikk noen hull i skallet på agurkene. Ha dem i en skål.
  2. Rør ut salt i 1 liter vann til 10 % saltlake, og hell over agurkene. Legg en asjett på toppen og legg på et lodd, slik at de holder seg under vann. Sett kaldt og la stå i et døgn.
  3. Hell av saltlaken og tørk agurkene.
  4. Kok opp eddik, sukker og krydder og avkjøl helt. Legg agurkene i en stor bolle eller i rene, tørre glass, og hell over den kalde laken. La stå i ett døgn. Hell av laken og gi den et nytt oppkok. Avkjøl.
  5. Legg agurkene på glass og fyll opp med laken. Skru på lokk og sett kaldt. Agurkene kan spises etter et døgn, men kan med fordel stå i minst to uker for å utvikle smak.
Lek deg med krydder! For eksempel stjerneanis, kardemommekapsler og fennikelfrø. De minste agurkene er ikke større enn en barnefinger, mens de største nesten er like store som ordinære agurker. Saltetiden er omtrent den samme, men det kan være en fordel å dele de største agurkene, for eksempel i fire på langs. Oppbevar mørkt og kaldt. Holdbarhet minst seks måneder.