Terte med mangold, beter og chévre

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Glad i pai og terter? Prøv denne lekre vegetariske terten med gule og røde beter og supergrønnsaken mangold. Vakker å se på, og nydelig på smak.

Ingredienser

porsjoner
  • 5 plater butterdeig
  • 2 stk. rødbete
  • 2 stk. gulbete
  • 8 blader mangold med stilk
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 2 ss olivenolje

Chévrekrem

  • 150 g chevre (hvit geitost)
  • 3 ss crème fraîche orginal, 35 %
  • 0,5 ts paprikapulver
  • 2 ts worchestershiresaus

Til servering

  • 1 dl ristede hasselnøtter
  • 2 ss honning , flytende type
  • 2 kvister frisk timian

Slik gjør du

 

  1. Tin butterdeigen og legg platene slik at de overlapper hverandre. Kjevle ut til en ca. 30x40 cm rektangel og legg over på bakepapir på et stekebrett. Brett inn en 2 cm bred kant rundt det hele og pensle kanten med litt sammenvispet egg. Stek midt i forvarmet ovn på 200 °C i ca. 20 minutter, til bunnen er gyllenbrun og kanten har hevet godt. Ta bunnen ut av ovnen (la ovnen stå på). La bunnen bli helt kald.
  2. Skrubb betene godt og kok dem i lettsaltet vann i ca. 1 time, eller til du lett kan stikke en spiss kniv inn i dem. Avkjøl dem til de kan håndteres med hendene og fjern skallet (det løsner lett om betene er kokt lenge nok).
  3. Skjær betene i tynne skiver og sett til side (begynn med den gule beten og legg den på en egen asjett så fargen fra rødbeten ikke smitter over).
  4. Skyll og tørk mangoldbladene og skjær av stilken. Kutt stilken i 2-3 cm lange biter.
  5. Varm olje i en stekepanne og fres mangoldstilker og hvitløk i 2-3 minutter. Tilsett bladene og fres videre til bladene faller sammen.
  6. Rør sammen chévre og créme fraîche i en skål. Smak til med paprika, worchestershiresauce, salt og pepper. 
  7. Rist hasselnøtter i en tørr stekepanne til de får en vin, gyllen farge. Ha den i et kjøkkenhåbdkle og gni av skallet. Hakk nøttene grovt.
  8. Bre chévrekremen ut over butterdeigsbunnen og fordel beter og mangoldblader over. Drypp over litt olivenolje og dryss over grovhakkede hasselnøtter.
  9. Plasser terten midt i stekeovnen og la den steke i 6-8 minutter, til den er gjennomvarm, og ostekremen begynner å boble.
  10. Dryss over ristede hasselnøtter og ringle over litt flytende honning. Pynt med litt frisk timian.

Terten kan serveres varm og lun, som et selvstendig måltid eller som én av flere retter på en buffet.