Vaniljekjeks
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Søte, deilige vaniljekjeks som er kjempegode å spise, men også fine å gi bort som en hjemmelagd julegave. De vakre kjeksene kan du også dekorere med på juletreet eller henge i vinduet. Da blir julestemingen på topp!
Ingredienser
porsjoner
-
100 g smør -
1 dl sukker -
1 stk. egg -
3,5 dl hvetemel -
0,25 ts salt -
0,5 ts natron -
1 ts vaniljesukker
Slik gjør du
- Pisk smør og sukker hvitt i en kjøkkenmaskin. Tilsett et egg om gangen og la det blande seg godt mellom hver gang.
- Tilsett hvetemel, vaniljesukker, salt og natron i miksebollen, og rør alt sammen til du får en glatt deig.
- Del deigen i to, pakk begge deigemnene godt inn i plastfolie og legg dem i kjøleskapet i minst en time.
- Ta ut et deigemne av gangen fra kjøleskapet. Kjevle deigen ut på et melet underlag til deigen er ca. 1 cm tykk. Pass på å snu deigen underveis, så den ikke setter seg fast i underlaget.
- Stikk deigen ut med en stjerneformet pepperkakeform, gjerne i ulike størrelser slik at du får "hull" i midten av stjernene. Legg kjeksene på et bakepapirkledd stekebrett.
- Kna resten av deigen sammen og bytt den ut med deigen i kjøleskapet. Fortsett til du har brukt opp all deigen.
- Stek kjeksene på 180 ᵒC i ca. 8 minutter midt i stekeovnen. La kjeksene avkjøle seg i noen minutter før du evtentuelt flytter dem over på noe annet.
Oppbevar kjeksene i en lufttett boks, eller tre et fint bånd gjennom dem og heng dem opp til pynt.
Kjeksene kan også dekoreres med en melisglasur.