Varmrøkt laks med strutseving og dill

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

De vakre strutseving-hodene vokser langs bekkefar og på fuktig mark over store deler av landet. Som vill vårgrønnsak er den fantastisk både å finne og tilberede. Smaken er mild og kan minne litt om asparges.

Ingredienser

porsjoner
  • 600 g varmrøkt laks eller ørret
  • 24 stk. strutsevingknopper
  • 1 ss smør
  • 1 ss olivenolje
  • 2 ss balsamicoeddik
  • 2 ss hakket frisk dill

Slik gjør du

  1. Legg varmrøkt laks i en ildfast form. Sett formen midt i ovnen på 150 °C og varm fisken i ca. 10 minutter.
  2. Fjern alle brune «skjell» på strutsevingene, og skyll og tørk dem godt.
  3. Varm en stekepanne, ha i smør og olje og stek strutseving til den er myk og mørk gyllen. Krydre forsiktig med salt og kvernet pepper. Tilsett balsamico og dryss over hakket dill rett før servering.

Server retten som en forrett eller smårett, eller med kokte poteter og en klatt rømme.

Finner du mye strutseving, kan den forvelles og fryses til seinere bruk.

I april-mai stikker strutseving-skuddene sine grønne hoder fram før bregnen folder ut de vakre bladene som har gitt navn. Det er de små, sammenrullede bladskuddene og 4-5 cm av stilken vi kan spise, og som regnes som en liten, vill delikatesse. Fjern alle de brune skjellene og skyll hodene godt før tilberedning. Forvell dem i ti minutter, eller stek dem på høy temperatur noen minutter før andre ingredienser tilsettes. Strutseving skal ikke spises rå. Det kan gi magesmerter.

Vil du lære mer, kan du trykke her: http://www.soppognyttevekster.no/media/1622/strutseving.pdf