En deig - sju slag
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Enkel
Sjakkruter, tyske skiver, stjernekaker, smørkranser, syltetøyhjerter, fylte riflekjeks og månekjeks. Med denne oppskriften kan du lage alle syv slagene med kun en kakedeig!
Ingredienser
1 porsjoner
Grunndeig
-
750 g smør -
1 kg hvetemel -
330 g melis
Grunndeig tilsatt egg:
-
0,5 porsjon grunndeig -
2 stk. egg -
1 ts vaniljesukker
Sjakkruter:
-
0,33 porsjon grunndeig -
0,5 ts vaniljesukker -
1 ss kakaopulver
Stjernekaker:
-
0,33 porsjon grunndeig -
glasur av ca.
2 dl melis -
ca.
1 dl røde og grønne non stop sjokolade
Tyske skiver:
-
0,33 porsjon grunndeig -
1 stk. eggeplomme -
3 dråper mandelessens -
50 g finhakkede mandler
Smørkranser:
-
0,25 porsjon grunndeig med egg -
ca.
0,5 stk. egg til pensling
Fylte riflekjeks:
-
50 g kokosfett (delfiafett) -
50 g mørk kokesjokolade -
1 stk. egg -
ca.
4 ss melis
Syltetøyhjerter:
-
0,25 porsjon grunndeig med egg -
100 g ripsgelé eller tykt bringebærsyltetøy
Månekjeks:
-
0,25 porsjon grunndeig med egg -
1 ts anisfrø -
revet sitronskall fra
0,5 stk. sitron -
glasur av ca.
2 dl melis
Slik gjør du
Grunndeig:
- Ha romtemperert og mykt smør i en stor bakebolle. Sikt i mel og melis i bakebollen og elt deigen godt sammen. Dekk deigen med plastfolie og sett i kjøleskapet ca. en time.
- Del grunndeigen i to deler.
- I den ene halvparten knar du inn sammenpiskede egg og vaniljesukker. Grunndeigen med egg brukes til smørkranser, fylte riflekjeks, syltetøyhjerter og månekjeks.
- Den andre halvparten, uten egg, brukes til sjakkruter, stjernekaker og tyske skiver.
- Fordel deigen på de 7 ulike julekakene og tilsett ingredienser slik beskrevet nedenfor.
- Stek kakene på bakepapirkledt stekeplate midt i ovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.
Tips: Her foreslår vi 7 slag kaker, men det går fint an å velge færre. Husk å justere tilsetning av smaksingredienser tilsvarende endring av deigmengden.
Sjakkruter:
- Bruk 1/3 av grunndeigen uten egg og elt inn vaniljesukker.
- Del så deigen i to, og elt inn kakaopulver i den ene halvparten.
- Trill deretter ut to hvite og to brune fingertykke pølser.
- Legg en brun og en hvit pølse ved siden av hverandre og så en hvit pølse over den brune og en brun over den hvite slik at det dannes et sjakkrutemønster. Skjær i tynne skiver.
- Legg sjakkrutene på en stekeplate med bakepapir. Stek kakene slik beskrevet ovenfor.
Stjernekaker:
- Bruk 1/3 av grunndeigen uten egg.
- Kjevl deigen tynt ut, 2-3 mm. Det er viktig at deigen er godt avkjølt før du starter å kjevle for at den skal være enkel å jobbe med. Stikk ut stjerner.
- Legg stjernekakene på en stekeplate dekket med bakepapir. Stek kakene slik beskrevet ovenfor.
- Når stjernekakene er avkjølt, pynt med melisglasur og non stop.
Tyske skiver:
- Bruk 1/3 av grunndeigen uten egg. Tilsett 1 sammenpisket eggeplomme, 3 dråper mandelessens og finhakkede mandler og kna deigen godt med hendene.
- Trill deigen ut til en tykk pølse, ca. 3 – 4 cm i diameter. Pakk den inn i plastfolie eller -pose og la den hvile kaldt før du skjærer den opp i 1/2 cm tykke skiver.
- Legg skivene på en stekeplate dekket med bakepapir. Stek kakene slik beskrevet ovenfor.
Smørkranser:
- Bruk 1/4 av grunndeigen med egg.
- Sprøyt deigen gjennom en kakesprut til små kranser på en kald stekeplate med bakepapir.
- Pensle smørkransene med sammenpisket egg. Stek kakene slik beskrevet ovenfor.
Fylte riflekjeks:
- Bruk 1/4 av grunndeigen med egg.
- Sprøyt deigen ved hjelp av kakesprut til 4-5 cm lange og 1-2 cm tykke stenger på en stekeplate med bakepapir.
- Stek kakene som beskrevet ovenfor.
- Smelt kokosfett og mørk kokesjokolade i en skål i et vannbad. Rør inn egg og melis. La sjokoladefyllet stå kaldt til kakene er ferdigstekt og avkjølt.
- Smør sjokoladefyllet mellom to og to riflekjeks. Sjokoladefyllet blir hardt i kjøleskap og rennende ved romtemperatur.
Syltetøyhjerter:
- Bruk 1/4 av grunndeigen med egg.
- Kjevl deigen tynt ut, ca. 2-3 mm. Det er viktig at deigen er godt avkjølt før du starter å kjevle ut for at den skal være enkel å jobbe med.
- Stikk ut mellomstore hjerter med pepperkakeform og legg halvparten på stekeplate med bakepapir. I andre halvparten av hjertene stikker du ut et mindre hjerte, og tar «hjerterammen» og legger oppå de andre hjertekakene.
- Sprøyt ripsgelé eller tykt bringebærsyltetøy i midten av hjertet, oppi rammen. Stek kakene som beskrevet ovenfor. Syltetøyet vil smelte når kaken stekes og flyte utover inni «hjerterammen».
Månekjeks:
- Bruk 1/4 av grunndeigen med egg og kna inn 1 ts anisfrø og revet sitronskall fra ½ sitron med hendene.
- Kjevl en tynn leiv, 2-3 mm. Det er viktig at deigen er godt avkjølt før du starter å kjevle ut for at den skal være enkel å jobbe med.
- Stikk ut måner med pepperkakeform.
- Legg månekjeksene på en stekeplate med bakepapir. Stek kakene slik beskrevet ovenfor.
- Pynt avkjølte månekjeks med litt melisglasur og revet sitronskall.
Oppskriften på en deig sju slag er fra Opplysningskontoret for brød og korn