Oksestek med ovnsbakte rotgrønnsaker
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
En mør og saftig oksestek tilberedt etter alle kunstens regler tar sin tid, men er virkelig verd å vente på. Med norske rotgrønnsaker bakt i ovnen er dette en klassiker som passer like godt til søndagsmiddagen som til livets store fester.
Ingredienser
6 porsjoner
-
1,5 kg oksestek -
1 ts salt -
0,5 ts kvernet pepper -
1 ss smør -
1 ss nøytral olje
Ovnsbakte rotgrønnsaker:
-
400 g gulrot -
400 g sellerirot -
400 g kålrot -
3 ss olivenolje -
5 kvister frisk rosmarin -
5 kvister frisk timian -
4 båter hvitløk -
1 ts salt -
0,5 ts kvernet pepper -
3 dl vann
Sjysaus:
-
ca.
4 dl kraft fra steken -
1 ss smør -
1 ss hvetemel -
1 ss eplecidereddik
Slik gjør du
- La oksesteken ligge på kjøkkenbenken i minst en time for å tempereres. Gni den godt inn med salt og pepper.
- Skrell gulrøtter, sellerirot og kålrot, og skjær dem i grove biter. Legg grønnsakene i en stor ildfast form eller langpanne sammen med olivenolje, rosmarin, timian og hvitløk. Krydre lett med salt og pepper.
- Varm en stekepanne og ha i smør og olje. Når det slutter å bruse er det varmt nok til å legge i steken. Brun steken godt på alle sider og legg den over i formen sammen med grønnsakene.
- Sett formen midt i ovnen på 125°C og stek oksesteken i 2-2 ½ time, eller til den har en kjernetemperatur på 65 °C (medium). Løft steken ut av formen, pakk den i folie og la den hvile mens rotgrønnsakene stekes.
- Øk temperaturen i ovnen til 230 °C. Hell av kraften som har dannet seg i formen og bruk den til sausen. Sett formen tilbake høyt i ovnen og og stek rotgrønnsakene videre i ca. 15 minutter, eller til de begynner å få fin, gyllen farge.
- Smelt smør i en liten kjele og la det bli nøttebrunt. Rør inn hvetemel og la det frese et minutt. Spe med kraft fra langpannen. Kok opp sausen og smak til med eplecidereddik, salt og pepper.
Skjær oksesteken i pene skiver og anrett på rotgrønnsakene. Server gjerne oksesteken med en god potetmos, kokte poteter eller fløtegratinerte poteter.