Pinnekjøtt
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Pinnekjøtt – eller lammeribbe- er den vanligste julematen på Vestlandet, og har tatt opp konkurransen som den mest populære julematen over hele landet. Den unike smaken kommer fra de gamle konserveringsmetodene; salting og tørking. Og du, skal du ha skikkelig saftig pinnekjøtt, bruker du huskeregelen '30-3'. Det vil si 30 timer utvanning og 3 timer damping. Dette er regelen som vil gi et saftig og godt resultat, uansett.
Ingredienser
-
2 kg pinnekjøtt , gjerne mer til et sultent lag! -
1 stk. vossakorv , ring à 500 g.
Rotmos:
-
1,25 kg kålrot -
2 stk. gulrot -
1 stk. potet -
3 ss smør -
1 dl kremfløte -
ca.
2 ts salt -
0,5 ts pepper
Slik gjør du
Deilig nydampet pinnekjøtt, Vossakorv og rotmos klart til servering. Server gjerne med kokte mandelpoteter og kokesjyen fra pinnekjøttet.
NØDLØSNING
En klassisk tabbe i julestresset er å glemme å vanne ut pinnekjøttet. Har du ikke mulighet til å endre planer og servere pinnekjøttet en dag senere, finnes det en kriseløsning. Ha pinnekjøttet i en kjele og fyll denne med kaldt vann. Varm sakte opp til kokepunktet og la det trekke til kjøttet slipper beina. Dette er ikke den ideelle måten å gjøre det på. Med denne løsningen er det lurt å gjøre klart ekstra drikkevarer, da det kommer til å smake litt saltere enn vanlig.