Reinsdyrstek med byggotto
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Enkel
En ny vri på steken! Prøv stekoppskriften til superkokk Christer Rødseth, en fantastisk kombinasjon av saftig stek og digg tilbehør.
Christer viser deg hvordan steken blir helt perfekt, - og gir deg noen ekstra tips!
Ingredienser
porsjoner
-
1 stk. reinsdyrstek -
3 ss nøytral olje -
2 ss smør -
3 båter hvitløk -
2 kvister frisk rosmarin
Byggotto:
-
4 dl byggryn -
3 dl kremfløte -
ca.
50 g revet parmesan -
2 ss smør -
3 ss virgin olivenolje -
0,5 dl hakket frisk gressløk -
revet skall og saft av
0,5 stk. sitron
Saus:
-
3 dl konsentrert reinsdyrkraft -
1 stk. hvitløk -
4 ss smør -
0,5 ss eplecidereddik eller sherryeddik
Til servering:
-
100 g potetchips
Slik gjør du
- Krydre reinsdyrsteken med salt og pepper.
- Varm en stekepanne med litt olje og brun steken på alle sider på høy temperatur.
- Ha smør, hvitløk og rosmarin i stekepannen mot slutten av bruningen. Øs det smakfulle, smeltede smøret over steken.
- Flytt steken over i en ildfast form, hell også smøret fra pannen over steken. Legg en hel hvitløk i formen som du senere skal bruke til sausen.
- Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken, sett formen midt i ovnen på 125 °C og stek til kjernetemperaturen er 60-65 °C, ca. 2 timer.
- Lag tilbehør mens kjøttet steker. Kok byggryn etter anvisning på pakken i lettsaltet vann til de er helt møre, ca. 20 minutter. Sil av vannet.
- Ha byggrynene i en vid kjele og tilsett fløte. Kok opp, senk varmen og la alt småkoke på lav temperatur til det tykner.
- Kok opp kraft til sausen i en liten kjele, og la den redusere litt for å få en mer konsentrert smak.
- Rens rosenkål, og del dem i to om de er store. Del brokkoli i buketter på størrelse med rosenkålen. Forvell rosenkålen i en kjele med lettsaltet vann, ca.1 minutt. Ha den deretter over i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen.
- Legg steken over på et fat og la den hvile i minst 15-20 minutter før servering.
- Mens kjøttet hviler gjør du ferdig tilbehøret. Trekk kjelen med bygotto av varmen og rør inn revet ost, smør, olje og sitronsaft og -skall. Tilsett litt fløte eller kraft om byggottoen blir for tykk. Den skal ha konsistens som tynn grøt. Smak til med litt salt og kvernet pepper.
- Smelt smør i en middels varm panne og stek rosenkål og brokkoli til de er møre. Dryss over litt salt.
- Sil kraften som har dannet seg i den ildfaste formen under steking og ha den i kjelen med kraft, klem også ut noen båter av den myke innmaten på hvitløken. Tilsett smør i terninger og kjør sausen sammen med stavmikser. Smak eventuelt til med litt mer hvitløk, eddik eller sitronsaft og salt. Sausen må ikke koke etter at smøret er tilsatt.
- Anrett byggottoen på fat. Skjær steken i skiver og legg dem med grønnskene, dryss over granateplekjærner og napper gjerne litt saus over kjøttet. Pynt med litt friske urter og server resten av sausen ved siden av.
Vil du ha litt ekstra crunch og noe ekstra spennende til denne retten er potetchips kjempegodt å knuse over!