Sopp i krydret olje

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Dette er en herlig måte å ta vare på naturens gaver på. Vi har brukt kantarell og små eksemplarer av granmatriske, men all spiselig sopp kan brukes. Nydelig tilbehør til reinsdyr og vilt.

Ingredienser

porsjoner
  • 500 g renset sopp
  • 0,5 l rapsolje eller olivenolje

Lake:

  • 0,5 l eplecidereddik
  • 0,5 l vann
  • 1 ss salt
  • 4 ss sukker
  • 1 ts hel pepper
  • 2 stk. laurbærblad
  • 1 ts chiliflakes
  • 0,5 stk. sitron
  • 4 kvister frisk rosmarin

Slik gjør du

1.      Kok opp eddik, vann, salt, sukker, krydder og urter i en vid kjele. Skjær av det gule av sitronskallet og ha det i laken.

2.      Del store sopp i mindre biter. Legg soppen i laken og kok opp. Senk varmen og la soppen småkoke i 10-15 minutter.

3.      Løft soppen ut av laken og over på et rent kjøkkenhåndkle og la den tørke i ca. 20 minutter. Ikke rør soppen med hendene (den er steril etter kokingen).

4.      Bruk en ren skje og løft soppen over i grundig rengjorte og tørre glass.

5.      Legg litt frisk rosmarin på toppen i hvert glass. Fyll på olje til soppen er helt dekket. Forsikre deg om at det ikke er luftbobler i glasset. Skru på lokk.

6.      Oppbevar glassene mørkt og kjølig. Soppen har minst et års holdbarhet.

Sopp i krydret olje passer som tilbehør til reinsdyr og vilt, og smaker nydelig i salat.

Finner du ikke vill sopp, gjør aromasopp, sjampinjong eller andre dyrkede sopper samme nytten. Skjær dem i mindre biter og følg framgangsmåten. Også fryst sopp kan marineres på denne måten: tin soppen og følg for øvrig framgangsmåten.