Trøndersodd
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Finnes det en egen nasjonalrett for Trøndelag, så er nok det sodd! I Trøndelag er sodd festmat, og serveres til alle livets store begivenheter, og har til og med fått sin egen lov. Sodd laget fra bunnen er enkelt, men tidkrevende, så lag en stor porsjon når du først er i gang. Det delikate flatbrødet skjenning skal serveres til. Dette er viktige ting for en ækt trønder!
Ingredienser
-
2,5 kg benfritt lammekjøtt eller fårekjøtt fra lår eller bog -
4 l vann -
3 ss salt
Soddboller:
-
1 kg benfritt lammekjøtt -
100 g spekk -
1 ss salt -
1,5 ss potetmel -
1 ts malt ingefær -
1 ts malt muskat -
1 ts pepper -
1 l kremfløte eller fløtemelk (50/50)
Serveres med:
-
5 stk. gulrot i skiver eller biter -
800 g potet
Slik gjør du
Beregn god tid og kok gjerne kjøttet minst en dag før soddet skal serveres.
- Legg kjøtt og evt. bein i en romslig kjele, hell på kaldt vann og kok opp. Tilsett salt. Senk varmen og la kjøttet trekke i ca. 2 timer, eller til det er helt mørt. Fjern skum og urenheter som danner seg på overflaten etter hvert.
- Løft ut kjøttstykkene og ha dem i en bolle. Avkjøl og skjær det i biter på ca. 1x1 cm. Sett kaldt til servering.
- Sil kraften og avkjøl den helt. Fjern om nødvendig noe av fettlaget som har lagt seg på toppen.
- Lag kjøttbollene: Skjær kjøtt og fett/spekk i terninger. Sørg for at kjøtt, spekk og væske er ordentlig kaldt. Kvern kjøttet (tradisjonelt skal det kvernes 14 ganger, med salt fra 2. kverning).
- Bland inn potetmel og muskat, ingefær og pepper. Spe med fløtemelk.
Du kan godt bruke lammekjøttdeig eller blande lam- og vanlig kjøttdeig når du lager kjøttbollene. Har du mulighet, så kvern kjøttet noen ekstra omganger, eller kjør det i foodprosessor så farsen blir ekstra fin. Når du former bollene kan du bruke en sprøytepose eller hånda og en teskje.
- Varm den ferdige kjøttkraften. Form farsen til små, jevne boller med teskje og ha dem over i den varme kraften etter hvert. La bollene trekke i 10-12 minutter.
- Tilsett kjøttet og la det hele bli gjennomvarmt. Smak på soddet og juster om nødvendig smaken med mer salt.
Server soddet rykende varmt i dype tallerkener med kokte poteter og gulrøtter, og skjenning eller godt flatbrød.