Brasilianske grillspyd med biff

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Espetinhos er brasiliansk for grillspyd. Store biter av storfe- eller kyllingkjøtt på spyd grilles til perfeksjon og serveres som de er, eller med en god saus. Vi griller våre biff-espetinhos av norsk storfekjøtt, uten annet krydder enn salt, og serverer dem med en kraftig grillsaus og en mild bønne- og yoghurtdipp.

Ingredienser

porsjoner
  • 800 g mørbrad, flatbiff eller ytrefilet av storfe
  • 4 ts salt

Grillsaus:

  • 1 dl ketchup
  • 0,5 dl vann
  • 2 ss rødvinseddik
  • 1 ss pulverkaffe
  • 1 ts malt kajennepepper
  • 1 ts malt koriander
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 4 ss solsikkeolje
  • 0,5 ts sukker
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper

Bønne- og yoghurtdipp:

  • 1 boks hermetiske limabønner (butter beans)
  • 0,5 stk. hakket løk
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 båt hakket hvitløk
  • 1 ss hakket frisk mynte
  • 100 g gresk yoghurt eller yoghurt naturell
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts kvernet pepper

Slik gjør du

I Brasil fleiper de med at espetinhos enkelte steder er laget med “filet de meow” – et kjøttslag som definitivt ikke selges i Norge…. Andre varianter kan være med pølser, sjømat eller queijo coalho, en ost som tåler å bli grillet uten å smelte.