Oskjell med kremet sopp

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Oskjell ser ut som store blåskjell, og smaker omtrent det samme. Damp dem til de åpner seg, bruk litt tid på å rense dem, og server dem som du ville gjort med blåskjell, eller som her, med en soppstuing.

Ingredienser

porsjoner
  • 4 stk. oskjell
  • 150 g østerssopp
  • 2 g finhakket hvitløk
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 dl matfløte

Slik gjør du

  1. Bruk en kniv eller liknende og skrap vekk så mye av tilveksten på skjellene som mulig – rur, alger etc.
  2. Damp skjellene under lokk i en vid kjele. Det er ikke nødvendig å tilføre væske – det er nok vann i skjellene når de åpner seg. La skjellene dampe til de har åpnet seg godt. Ta dem av varmen og avkjøl. Ta skjellmaten ut av skjellet og fjern lukkemuskel, gjeller og byssustråd (byssustråden er «skjegget» som fester skallet til fjellet. Trekk det løs slik at senene som er skjult inni skjellet følger med).
  3. Del sopp i mindre biter. Varm en stekepanne og fres soppen i litt olje. Tilsett hvitløk og fløte og kok opp. smak til med litt salt og pepper.
  4. Fordel sausen i fire skjell. Del oskjellet i to og legg bitene på sausen.
Oskjell er nydelige på smak, men inneholder en del gummiaktige, hvite sener som bør fjernes. De fjernes lettest når skjellene er dampet og varme.