Romtopf
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
Dette er en tradisjonell tysk dessert som de voksne nyter i juletider. Frukten og bærene smaker helt «ünderbart» sammen med en kule is, riskrem eller bare med en god skje nypisket krem. Laken kan siles fra og serveres som likør.
Ingredienser
1 porsjoner
Ca. 12 porsjoner
-
1 kg frukt og friske bær -
750 g sukker -
4 dl mørk eller lys rom
Slik gjør du
- Legg bær og frukt lagvis med sukker i en krukke eller et stort glass, og hell rom over til det dekker.
Jordbær, bringebær, stikkelsbær, rips, kirsebær, plommer, fersken m.m. er ypperlig å bruke. Skåld plommer og fersken. Skrell epler og pærer. Ta bort steiner og kjernehus. Del større frukter i båter eller biter. Du kan også bruke frossen frukt og bær. Jo flere sorter, jo mer smak og aroma. Unngå blåbær, de setter lett farge på andre frukter.
- Sett på lokk, og la krukken stå mørkt og kaldt i 4-6 uker før du begynner å servere av innholdet. Rør rundt innimellom slik at sukkeret løser seg opp. Det er viktig at massen hele tiden er dekket av rom.
En Romtopf er holdbar i 4-5 måneder så lenge den er dekket av rom. Sil gjerne fra laken og server den lett avkjølt som likør, eller bland den i drinker og bowler av ulike slag. Og server marinert frukt og bær som en dessert i julen.
Server Romtopf som tilbehør til iskrem, riskrem, eller som en dessert med litt vispet krem.
Fra gammelt av lagde man Romtopf over lengre tid, og det er selvsagt ikke noe i veien for at du kan følge denne metoden. Start med å legge årets første jordbær på et glass eller i en krukke, ha på sukker og hell over rom til det dekker. Fyll senere på med den typen frukt og bær du har tilgang på. Legg bær og frukt lagvis med sukker etter hvert som de forskjellige slagene blir modne. Hell på rom for hvert lag slik at frukten og bærene hele tiden er dekket. Gjenta til glasset eller krukken er full. Rør forsiktig rundt av og til slik at sukkeret løser seg opp. Krukken må stå mørkt og kjølig hele tiden.