Hylleblomstsaft
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Enkel
Har du en svarthyll i hagen, så benytt sjansen til å lage verdens beste saft! Svarthyllen blomstrer noen korte uker rundt sankthans, men saften skaper sommerstemning hele året.
Ingredienser
1 porsjoner
Gir 4 l konsentrert saft
-
30 stk. hylleblomstkroner eller mer -
4 l kokende vann -
2 kg sukker -
2 stk. sitron -
2 stk. lime -
50 g sitronsyre
Slik gjør du
- Rist forsiktig på hylleblomstkronene slik at eventuelle insekter faller ut. Ha blomstene i en godt rengjort bøtte eller annen stor beholder. Det er ikke nødvendig å fjerne stilkene.
- Kok opp vann og sukker.
- Skjær sitron og lime i skiver og ha dem i bøtten sammen med blomstene.
- Hell over kokende sukkerlake og rør inn sitronsyre.
- Avkjøl helt. Sett bøtten på et kjølig sted i minst 24 timer. Rør om av og til.
- Sil saften gjennom et klede. Fyll den på rengjorte, steriliserte flasker og skru på kork.
- Oppbevar saften kaldt (den kan godt fryses).
- Bland saften (ca 2:10) med vann eller kullsyrevann og legg i en skive sitron eller lime. Server iskald, eller som en varm toddy om vinteren.
Oppbevart mørkt og kaldt er saften holdbar i minst 6 måneder.
Av og til kan man se at det danner seg «skyer» i flaskene når de har stått lagret en stund. Dette er ikke et tegn på at saften har blitt dårlig, men pollen som flyter i saften
slik steriliserer du flasker: Vask flaskene grundig og skyll med rent vann. Glassflasker kan steriliseres i stekeovnen. Sett eller legg flaskene i ovnen og varm den til 100-150 °C. La flaskene være i ovnen i ca 30 minutter. Ta dem ut, dekk åpningen med et rent klede og la dem bli kalde før du fyller dem med saft.