Hylleblomstsaft

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Har du en svarthyll i hagen, så benytt sjansen til å lage verdens beste saft! Svarthyllen blomstrer noen korte uker rundt sankthans, men saften skaper sommerstemning hele året.

Ingredienser

1  porsjoner

Gir 4 l konsentrert saft

  • 30 stk. hylleblomstkroner eller mer
  • 4 l kokende vann
  • 2 kg sukker
  • 2 stk. sitron
  • 2 stk. lime
  • 50 g sitronsyre

Slik gjør du

  1. Rist forsiktig på hylleblomstkronene slik at eventuelle insekter faller ut. Ha blomstene i en godt rengjort bøtte eller annen stor beholder. Det er ikke nødvendig å fjerne stilkene.
  2. Kok opp vann og sukker.
  3. Skjær sitron og lime i skiver og ha dem i bøtten sammen med blomstene.
  4. Hell over kokende sukkerlake og rør inn sitronsyre.
  5. Avkjøl helt. Sett bøtten på et kjølig sted i minst 24 timer. Rør om av og til.
  6. Sil saften gjennom et klede. Fyll den på rengjorte, steriliserte flasker og skru på kork.
  7. Oppbevar saften kaldt (den kan godt fryses).
  8. Bland saften (ca 2:10) med vann eller kullsyrevann og legg i en skive sitron eller lime. Server iskald, eller som en varm toddy om vinteren.

Oppbevart mørkt og kaldt er saften holdbar i minst 6 måneder. 

Av og til kan man se at det danner seg «skyer» i flaskene når de har stått lagret en stund. Dette er ikke et tegn på at saften har blitt dårlig, men pollen som flyter i saften
slik steriliserer du flasker: Vask flaskene grundig og skyll med rent vann. Glassflasker kan steriliseres i stekeovnen. Sett eller legg flaskene i ovnen og varm den til 100-150 °C. La flaskene være i ovnen i ca 30 minutter. Ta dem ut, dekk åpningen med et rent klede og la dem bli kalde før du fyller dem med saft.