Katsudon
- Tid
- 20–40 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Katsudon slekter på tonkatsu - en deilig, panert svineschnitzel. Snitzelen stekes først sprø, deretter sammen med egg. Katsudon serveres over en bolle med ris, snittet kål og selvfølgelig med tonkatsusaus til.
Ingredienser
porsjoner
-
2 stk. nakkekoteletter av svin -
ca.
5 ss hvetemel -
0,5 ts salt -
0,25 ts pepper -
1 stk. egg -
ca.
2 dl panko brødkrum -
0,5 l frityrolje
Tonkatsusaus:
-
3 ss ketchup -
3 ss worchestershiresaus -
2 ts soyasaus -
1 ts sukker
Kokt ris:
-
2 dl langkornet middagsris eller annen ris -
4 dl vann -
0,5 ts salt
Omelett:
-
4 stk. egg -
4 ss vann
Til servering:
-
150 g hodekål -
2 ts svarte sesamfrø -
2 stk. vårløk -
0,25 bunt frisk koriander (kan sløyfes)
Slik gjør du
- Bland sammen ingrediensene til tonkatsu dippen, og la den stå å trekke smak mens du lager resten. Du kan også bruke en ferdigkjøpt tonkatsusaus, om du får tak i.
- Kok ris i en kjele med lettsaltet vann etter anvisning på pakken.
- Finsnitt kål. Bruk gjerne en mandolin, grønnsakskreller eller ostehøvel til å snitte med, da får du tynne fine strimler. Legg strimlene i en bolle med kaldt vann, gjerne isvann, da blir de supersprø til serveringen.
- Skjær bort beina på nakkekotelettene. Bruk en kjøtthammer, eller noe egnet og bank kotelettene til de er 1- 1 1/2 cm tykke.
- Finn frem 3 dype tallerkener. Bland sammen hvetemel, salt og pepper i den ene, visp sammen egg i den andre og ha panko i den tredje. Du kan også panere i brødkrum, cornflakes, eller annet om du ønsker det.
- Fyll frityrolje i en egnet gryte eller dyp stekepanne. Du bør minst ha minst 2 cm olje i gryten/pannen. Varm opp oljen.
- Dypp kotelettene først i melblandingen, deretter i egget og til sist i panko. Sørg for at kotelettene er godt dekket med panko rundt det hele.
- Sjekk at oljen er varm nok. Ideell temperatur er ca. 180 °C. Bruk et digitalt steketermometer eller sjekk med en tresleiv. Bruser det rundt sleiven, er oljen varm nok.
- Legg kotelettene i oljen og friter til de er gyllenbrune, 3-4 minutter på hver side.
- Ta opp kotelettene og legg dem på en rist, eller et ark kjøkkenpapir, så noe av oljen får renne av.
- Visp sammen egg og vann til omeletten, og krydre med litt salt og pepper.
- Hell ut det meste av oljen i pannen fra stekingen av koteletten. Hell den i en egnet beholder, vær forsiktig om den fortsatt er veldig varm. Alternativt kan du bruke en annen stekepanne, om du har.
- Skjær kotelettene i ca. 5 biter, og fordel dem i stekepannen.
- Hell på eggeblandingen i pannen, og la den stivne. Det kan lønne seg å gjøre dette i flere omganger dersom du har flere koteletter.
- Ha ris i en dyp skål/bolle, legg finstrimlet kål over og legg koteletten med egget på toppen.
- Dryss finsnittet vårløk over og pynt eventuelt med sorte sesamfrø.
Server med tonkatsusaus og gjerne litt frisk koriander.