Katsudon

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Katsudon slekter på tonkatsu - en deilig, panert svineschnitzel. Snitzelen stekes først sprø, deretter sammen med egg. Katsudon serveres over en bolle med ris, snittet kål og selvfølgelig med tonkatsusaus til.

Ingredienser

porsjoner
  • 2 stk. nakkekoteletter av svin
  • ca. 5 ss hvetemel
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 1 stk. egg
  • ca. 2 dl panko brødkrum
  • 0,5 l frityrolje

Tonkatsusaus:

  • 3 ss ketchup
  • 3 ss worchestershiresaus
  • 2 ts soyasaus
  • 1 ts sukker

Kokt ris:

  • 2 dl langkornet middagsris eller annen ris
  • 4 dl vann
  • 0,5 ts salt

Omelett:

  • 4 stk. egg
  • 4 ss vann

Til servering:

  • 150 g hodekål
  • 2 ts svarte sesamfrø
  • 2 stk. vårløk
  • 0,25 bunt frisk koriander (kan sløyfes)

Slik gjør du

  1. Bland sammen ingrediensene til tonkatsu dippen, og la den stå å trekke smak mens du lager resten. Du kan også bruke en ferdigkjøpt tonkatsusaus, om du får tak i. 
  2. Kok ris i en kjele med lettsaltet vann etter anvisning på pakken.
  3. Finsnitt kål. Bruk gjerne en mandolin, grønnsakskreller eller ostehøvel til å snitte med, da får du tynne fine strimler. Legg strimlene i en bolle med kaldt vann, gjerne isvann, da blir de supersprø til serveringen.
  4. Skjær bort beina på nakkekotelettene. Bruk en kjøtthammer, eller noe egnet og bank kotelettene til de er 1- 1 1/2 cm tykke. 
  5. Finn frem 3 dype tallerkener. Bland sammen hvetemel, salt og pepper i den ene, visp sammen egg i den andre og ha panko i den tredje. Du kan også panere i brødkrum, cornflakes, eller annet om du ønsker det.
  6. Fyll frityrolje i en egnet gryte eller dyp stekepanne. Du bør minst ha minst 2 cm olje i gryten/pannen. Varm opp oljen. 
  7. Dypp kotelettene først i melblandingen, deretter i egget og til sist i panko. Sørg for at kotelettene er godt dekket med panko rundt det hele.
  8. Sjekk at oljen er varm nok. Ideell temperatur er ca. 180 °C. Bruk et digitalt steketermometer eller sjekk med en tresleiv. Bruser det rundt sleiven, er oljen varm nok. 
  9. Legg kotelettene i oljen og friter til de er gyllenbrune, 3-4 minutter på hver side.
  10. Ta opp kotelettene og legg dem på en rist, eller et ark kjøkkenpapir, så noe av oljen får renne av. 
  11. Visp sammen egg og vann til omeletten, og krydre med litt salt og pepper.
  12. Hell ut det meste av oljen i pannen fra stekingen av koteletten. Hell den i en egnet beholder, vær forsiktig om den fortsatt er veldig varm. Alternativt kan du bruke en annen stekepanne, om du har. 
  13. Skjær kotelettene i ca. 5 biter, og fordel dem i stekepannen.
  14. Hell på eggeblandingen i pannen, og la den stivne. Det kan lønne seg å gjøre dette i flere omganger dersom du har flere koteletter.
  15. Ha ris i en dyp skål/bolle, legg finstrimlet kål over og legg koteletten med egget på toppen.
  16. Dryss finsnittet vårløk over og pynt eventuelt med sorte sesamfrø.

Server med tonkatsusaus og gjerne litt frisk koriander.