Lammestek med appelsinsaus
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
En glaze av honning, appelsinjuice og krydder gir lammesteken en spennende og annerledes smaksopplevelse enn en klassisk lammestek, uten å ødelegge for den nydelige lammesmaken. Den nydelige appelsinsausen er prikken over i-en.
Ingredienser
-
1 stk. lammelår -
2 ts salt -
2 ts pepper -
3 dl vann
Appelsinsaus:
-
4 stk. sjalottløk -
2 ss nøytral olje -
6 dl appelsinjuice (ferskpresset eller fra flaske) -
2 ss honning -
3 dl stekesjy fra stek eller kraft -
1 ss smør (kan utelates)
Honning- og appelsinglaze til lammesteken
-
2 stk. rød chili -
2 båter hvitløk -
Revet skall og saft av
2 stk. appelsin -
2 ss honning -
1 ss søt soyasaus (ketjap manis) -
2 ss frisk rosmarin
Grønnsaker med sting:
-
500 g aspargesbønner eller haricotbønner -
8 stk. sjalottløk -
1 stk. rød chili -
1 ss olivenolje -
1 ss smør -
400 g frisk spinat
Slik gjør du
- Gni lammelåret godt inn med salt og pepper, og legg det i en langpanne. Sett et steketermometer i den tykkeste delen av steken. Pass på at du ikke treffer bein.
- Hell vann i langpannen. Sett steken midt i stekeovnen på 125 °C. Beregn 2 1/2 - 3 timer steking.
- Lag appelsinsaus. Hakk sjalottløk og fres den i litt olje til den er myk og blank. Tilsett appelsinjuice og honning. Kok inn til halv mengde. Sett til side.
- Lag honning- og appelsinglaze. Finhakk chili og hvitløk. Ha det i en liten kjele sammen med revet skall og saft av appelsin, honning og soyasaus. Kok opp og la glazen småkoke til den er tykk som sirup. Tilsett finhakket rosmarin.
Usikker på hvilken honning du skal velge? Vi heier på norske produsenter - velg norsk honning når du har mulighet. I tillegg finnes det utallige typer å velge i. Lær mer om honning og smak!
- Når steketermometeret viser 65 °C er steken medium, og på 70 °C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75 °C. Ta formen ut av ovnen.
- Hell glazen over steken og la kjøttet hvile i 20 minutter på benken.
- Fjern stilkenden på bønnene og del sjalottløk i to på langs. Fres løk og bønner raskt i smør og olje. Vend inn spinat og chili, og fres videre til spinaten akkurat faller sammen. Smak til med litt salt og pepper.
- Kok opp appelsinsausen igjen og tilsett sjy fra steken eller kraft. Smak til med litt salt og pepper. Visp inn kaldt smør rett før servering.
Server med poteter etter eget ønske, for eksempel ovnsstekte potetbåter eller er god potetsalat. Du kan også legge små poteter rundt steken de siste 30-40 minuttene av steketiden.
Her ser du hvordan du skjærer ut isbeinet på lammesteken.
Ble det rester etter lammemiddagen? Vi har gode tips til hva du kan lage med rester av lammelåret eller lammesteken.
I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek. Du kan også tilberede saltet lammelår på samme måte, men da må du ikke salte vannet.