Pretzels
- Tid
- 40–60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Vannkringler fra Bergen har sine aner i Tyskland, der du kan kjøpe nystekte brezels nesten over alt, enten harde og sprø, eller myke og nybakte. Etter å ha krysset havet har brezels blitt til pretzels i USA, og er et populært bakverk på linje med bagels. De lages også på nesten samme måte, ved at de får et bad i kokende vann før de stekes.
Ingredienser
porsjoner
-
1 pk tørrgjær -
2,5 dl lunkent vann -
0,5 dl sukker -
6 dl hvetemel -
1 ts salt
Pynt:
-
2 ts grovt salt eller flaksalt
Til koking:
-
1,5 l vann -
1 dl bakepulver
Slik gjør du
- Rør sammen gjær, lunkent vann og sukker i en bakebolle. Trekk plastfolie over bollen og sett den til side i 5-10 minutter. Blandingen skal begynne å danne små bobler.
- Rør inn mel og salt litt etter litt til du har en jevn og fin deig (kan gjøres for hånd eller i kjøkkenmaskin). Elt deigen godt på lav hastighet i 3-4 minutter, noe lenger om du elter for hånd. Deigen skal være elastisk og god å jobbe med.
- Form deigen til en ball, dekk med et klede og la den hvile til ca. dobbel størrelse, 20-30 minutter.
- Forvarm stekeovn til 200 °C. Legg bakepapir på to stekebrett.
- Del deigen i åtte like store emner og trill en og en bit ut til en lang, tynn pølse. Hold i hver ende av pølsen og form en ring. Tvinn endene to ganger rundt hverandre og brett dem inn over ringen slik at du lager en kringle.
- Kok opp vann og bakepulver i en vid kjele.
- Slipp to og to kringler ned i det kokende vannet og la dem koke i ca. 1 minutt. Løft opp kringlene med en hullsleiv, og legg dem på stekebrettet med bakepapir. Dryss over havsalt eller flaksalt.
- Plasser stekebrettet midt i stekeovnen og stek saltkringlene i 12-14 minutter, eller til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl på rist.
Lag gjerne Pretzels i god tid før de skal serveres, frys dem ned og varm dem i stekeovnen på 150 °C i ca. 20 minutter. De kan ligge i fryseren i opptil 3 måneder.