Profiteroles
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Profiteroles, eller franske vannbakkels, er små lekre vannbakkels fylt med vanilje- eller eggekrem som toppes med sjokolade. For en ekstra søt twist kan du også drysse over litt frysetørket bringebær.
Ingredienser
porsjoner
-
3 dl melk -
4 stk. eggeplomme -
0,5 dl sukker -
1 ss maisenna -
3 stk. gelatinplater
Vannbakkelsdeig:
-
2,5 dl vann -
125 g smør -
125 g hvetemel -
4 stk. egg
Pynt:
-
200 g mørk kokesjokolade -
2 ss frysetørkede bringebær
Slik gjør du
- Ha melk, eggeplomme, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl.
Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke». Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.
- Forvarm stekeovn til 200 °C. Bruk over- og undervarme.
- Lag vannbakkelsdeig. Kok opp vann og smør i en middels stor kjele.
- Tilsett mel og rør kraftig med en tresleiv slik at massen samler seg om sleiven.
- Avkjøl massen litt og rør inn ett sammenvispet egg om gangen. Rør godt mellom hvert egg. Deigen skal være så tykk at den holder formen.
- Ha røren i en sprøytepose med rund tipp.
- Sprøyt ut små vannbakkels på bakepapirkledde stekebrett. Stek vannbakkelsene i ca. 25 minutter til de er gyllne og sprø. Åpne ikke ovnsdøra underveis, da faller kakene lett sammen. Avkjøl kakene på rist.
- Ha eggekrem i en sprøytepose med tipp. Sett tippen inn i bunnen av vannbakkelsene og sprøyt inn eggekrem, slik at de blir fylt.
- Brekk sjokolade i mindre biter og ha det i en bolle. Sett bollen over en liten kjele med vann på svak varme (vannbad). La stå til sjokoladen har smeltet. Obs! For høy varme gjør at sjokoladen kan klumpe seg.
- Rør et par ganger underveis for å sjekke om sjokoladen har begynt å smelte. Ta bollen bort fra kjelen og dypp forsiktig vannbakkelsene nedi.