Frikassé med kylling eller høns
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Enten du bruker kylling eller høns er frikassé velsmakende mat som vekker nostalgiske følelser hos mange. Når du først er i gang med å koke høns, kan du like godt koke to eller flere. Da får du masse god kraft, og deilig, mørt kjøtt til frikasseen.
Ingredienser
porsjoner
-
1 stk. kylling (ca. 1500 g) , evt. 2 stk høns eller mer -
2 stk. laurbærblad -
2 ts salt -
1 ts hel hvit pepper -
2 stk. løk (én i kraften) -
1 stk. purre (det grønne i kraften) -
2 stk. persillerot eller sellerirot i biter -
4 stk. gulrot -
5 ss smør eller fett fra kokt hønsekraft -
5 ss hvetemel -
1 l kyllingkraft , evt. hønsekraft -
1 ts salt -
0,5 ts kvernet pepper -
ca.
1 dl matfløte (kan sløyfes) -
eventuelt
1 stk. hønsebuljongterning -
2 ss hakket frisk kruspersille -
50 g sukkererter
Slik gjør du
Server gjerne frikasseen i dype tallerkener, med skje i tillegg til kniv og gaffel.
Istedenfor hel kylling kan du bruke kyllinglår. De tåler mer varmebehandling og «trøkk» enn kyllingfilet.
Det er ganske lite kjøtt på høns, og de trenger lang koketid. Til gjengjeld er høns svært rimelig, og gir ekstra god kraft. Kok gjerne to eller flere på en gang, så får du masse god kraft! De kan eventuelt legges frosne i kjelen, og kokes opp med kaldt vann. Fettet som danner seg på toppen kan skummes av og brukes i stedet for smør når du lager saus.