Spansk paella

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Med en flott og innholdsrik paella er det dekket til spansk fiesta! Bruk sesongens skalldyr, sett frem skylleboller for fingrene på bordet og nyt.

Ingredienser

porsjoner
  • 200 g chorizopølse
  • 1 stk. løk
  • 4 båter hvitløk
  • 1 stk. rød paprika
  • 1 stk. grønn paprika
  • 1 dl olivenolje
  • ca. 1 ts pepper
  • 2 ts salt
  • 0,5 g safran eller litt gurkemeie
  • 1 ts røkt paprikapulver kan erstattes med vanlig paprikapulver
  • 500 g paellaris eller risottoris
  • ca. 2 l hønsebuljong (utblandet)
  • 100 g friske blåskjell
  • 500 g reker
  • 6 stk. sjøkreps
  • 0,5 stk. sitron
  • 1 ss frisk gressløk
  • 1 ss frisk dill

Slik gjør du

  1. Fjern skinnet og del chorizo i små biter. Hakk løk og hvitløk, skjær paprika i terninger. 
  2. Varm olje i en vid panne og stek chorizo i to minutter. Tilsett løk, hvitløk og paprika og krydre med salt, pepper, safran og paprikapulver. Stek videre i noen minutter, ha risen i pannen og rør godt rundt.
    Safran er viktig i en ekte paella, men kan til nød erstattes av gurkemeie.
  3. Hell halvparten av buljongen over risen og rør jevnlig til risen har absorbert væsken. Tilsett litt og litt til risen er ferdig kokt. Spe med vann hvis den blir for tykk.
  4. Rens de fleste rekene, men legg av noen hele til pynt. 
  5. Når risen er ferdig kokt legger du reker, blåskjell og sjøkreps i pannen. Dekk med folie og la det dampe i ca. 5 minutter til sjøkrepsen og blåskjellene er ferdig. Fjern folien og press over sitronsaft.  

Server med sitronbåter, finkuttet gressløk og dill.

Paella er en av Spanias nasjonalretter, opprinnelig fra Valencia-distriktet. Det er en svært populær rett, og tilberedes på utallige måter. Ris, safran og skalldyr er viktige ingredienser. Fargen på paellaen vil variere ut fra hva slags kraft du bruker. Vi har brukt el kyllingbuljong, som gjør paellaen mørk.