Grove hveteboller fylt med bær
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Hveteboller med havre og fullkornsmel i deigen gir litt grovereboller med mer smak. Vi har fylt bollene med kremost og deilige, friske bær. Perfekt alternativ til den klassiske fastelavnsbollen.
Ingredienser
1 porsjoner
-
750 g hvetemel -
150 g fullkornshvetemel , eller sammalt hvete fin -
120 g lettkokte lettkokte havregryn -
1 dl sukker -
2 ts malt kardemomme -
7 dl melk -
1 pk gjær -
1 stk. egg til pensling -
150 g smør
Pynt:
-
200 g kremost naturell -
200 g friske bær , bringebær, blåbær eller bjørnebær, eller en blanding av disse -
1 ss melis
Slik gjør du
- Ha mel, havregryn, sukker, kardemomme og melk i en bakebolle, og smuldre i gjæren.
Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.
- Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter. Tilsett litt mer melk etter hvert hvis deigen virker for fast. Elt deigen i 5-10 minutter.
- Kutt smør i terninger og tilsett i deigen.
- Elt deigen videre i ca. 10 minutter, til deigen blir myk og elastisk. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.
- Dekk til deigen og la heve i ca. 45 minutter til dobbel størrelse.
- Del deigen i 24 like store emner, og trill runde boller. Sett bollene på stekeplate med bakepapir.
- Dekk til bollene og la dem etterheve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
- Pensle bollene med egg, alternativt litt vann.
- Stek dem midt i ovnen på 225 °C i ca. 10 minutter eller til de er gylne. Avkjøl på rist.
- Del bollene i to. Smør på et lag kremost. Legg på bær, gjerne en miks av blåbær, bringebær og bjørnebær. Legg på toppen og avslutt med et lite melisdryss. Om du ønsker en ekstra luftig kremost kan du vispe den før du smører den på bollene.
Når deigen eltes stiger temperaturen. Sjekk underveis slik at deigen ikke «går varm». Optimal deigtemperatur er mellom 24-26 °C, og deigen bør ikke overstige 37°C. Blir deigen for varm kan gjæren "dø", og deigen vil ikke heve som den skal.
Vi har flere gode oppskrifter på boller som du bør prøve, blant annet fastelavnsboller, hveteboller med sjokoladekrem og glutenfrie boller.